Ready nak raya?


Assalamualaikum.

Raya lagi seminggu je lagi.. Mesti ramai sudah sediakan keperluan raya.. Seperti baju, kuih, kemas rumah, mungkin ada juga yang sudah mengecat rumah. Tapi ily nak tanye, siapa sudah sedia untuk handle kerena anak?
.
.
Sejujurnya ily dahulu tidak pernah terlintas dalam fikiran yang anak tak selesa berjalan raya sepanjang hari. Lagi lagi di cuaca seperti Singapore ni. Kita pulak di Singapore, bila beraya boleh mula dari balik solat sembayang raya sampai ke dua pagi. Haa, itu sudah dikirakan record ar. Hahahha.. 10 rumah dikunjungi pada hari pertama. 🤣🤣
.
Okay, balik kepada topic bicara hari ni. Da sedia ke nak handle kerena anak? Lampin, baju salin, susu, botol, puting, bantal dan selimut favourite. Semua CHECKED! Keperluan asas da sedia.

Tapi mesti lupa TASNEEM NATUREL Baby Balm kan?! Ada mesti kata "tak perlu la balm balm ni semua!" Balm ni essential sangat untuk kita sebagai ibu dan ayah utk sediakan utk anak yang tercinta.. Ni untuk kepentingan mental anak kita. Ily share sikit eh situasi yang sedih sangat bila beraya dengan anak.

Bila ily beraya dengan anak banyak hal yang tak kene.


1. Jangkit penyakit orang
Anak-anak kita ni, immunity dorang kurang kuat. Especially yang cerewit makan (sayur tak makan, buah-buahan tak makan). Jadi as a prevention measure, ily selalu sapu CF-Rub sebelum keluar rumah. Ily buat gini jadi ily tak sebarkan penyakit anak kepada orang lain dan anak tk mudah menjangkiti orang lain. Virus ni, kita kene faham yang symptoms yang badan anak kita luarkan akan di lihat selepas beberapa hari. The first day dorang menjangkiti virus itu, badan budak itu akan cuba ‘fight’ the virus sedaya upaya. Sudah tidak boleh bertahan baru badan akan give in dan mula paparkan symptoms yg dia da dijangkiti virus.

2. Anak melalak tanpa pape sebab
Sebab ape anak melalak tanpa sebab, hanya Allah yg tau (bila kita da rule out everything else yg kita rasa menyebab kan dia melalak). Antara nye lapar, lampin basar nak di salinkan, nak di dukung, nak di baringkan, nak tengok Youtube cerita A / B / C sampai Z pon bukan dan pape lagi yg akan dia buat sampai da tak tau lagi ape yg menyebabkan dia melalak. Di saat tu, ily sediakan Calm Time balm. Sapukan di pulse points dan continue pujuk dan peluk anak tu sampai dia tenang. Insyaallah , selasa anak tu.


3. Masa tidur anak terganggu
Anak ily 3 org. Yg sulung, Baby Luth, akan tahan mata sedaya upaya untuk elakkan diri dia dari tertidur pada siang hari (jadi takde isu la). Tapi yg number 2 & 3 (Baby Ari & Ali) mesti kene nap at least sekali pada siang hari. Kalua tk tidur, memanjang la merengek diorang tu. Baby Ari teriak macam penyanyi Opera. Baby Ali pulak, berkepit je ngan ily. Tak boleh nak buat pape langsung.
Jadi untuk kepentingan growth dorang, ily sediakan Sleep Balm. Tengah hari je, lepas makan.. ily akan sapukan Sleep balm. Dengan Sleep balm, kemeriahan tetamu beraya tak akan mengganggu mereka terlelap tidur. Dorang tidur pon akan lebih nyenyak.  Ni ily da test and proven, ily buat ni bila ada majlis jemputan perkahwinan. Dengan live band pon okay jugak. Tapi keberkesanan balm ni semua berbeza dengan setiap orang. Insyaallah serasi jugak ngan anak anak yg lain. Alhamdullilah, dengan Sleep Time balm. Dorang dapat their beauty sleep, ily dapat berama mesra ngan saudara mara.


4. Makanan dan minuman yg tak terkawal
Tiap tiap tahun di bulan Shawal, ramai mak cik pak cik yg baik hati akan sediakan hidangan yang power power. Hidangan da power, lepas tu disediakan cookies, gula gula, duit raya.. hai macam macam lagi la. Orang kita kata “Rezeki jangan di tolak”.. dengan istilah tu la kita lantak mcm esok takde hari. Semua kita ‘jama’ sikit (lama lama jadi bukit). Sakit perut la jadi nye. Cirit birit, sembelit, kembung. Ini terjadi pada setiap peringkan umur. Ibu ayah sedap menikmati hidangan, anak anak diberi gula gula. Kerana keluarga, banyak yg tak mintak izin ibu ayah anak tu sebelom memberi makan. Jadi ily standby T-Rub, insyallah tak berpanjangan sakit perut tu.


5. Allergy
Last sekali yg ily sedih bila anak ada allergy. Baby Ari ada beberape allergy, walaupun da di test oleh doctor yg mengatakan dia tak allergic pada apa apa. Dia tetap ALLERGIC. Pertama, kulit dia sensitive kepada suasana yg berabuk. Kalau tak sesuai environment tu, mula la dia garuk garuk macam monyek. Kedua, dia allergic telur. Apa sahaja yang mengandungi telur, nanti mula ruam pada mulut, telinga dan badan dia. Dengan kuih muih kebanyakan mengandungi telur, dan orang yg memberi makan tu tak bertanya dulu. Habisla dia jadi macam lobster rebus. Untuk ruam dia tu, Ily sedia kan Skeenz balm. Lumur satu badan. Insyaallah redeh. Yg dalaman dia tu, ily kene sediakan Zyrtec (yg ni kene beli, di rumah dabis da).

Jadi siapa da siap sedia untuk raya sakan tahun ni? Sediakan tau balm ni utk anak, yg takde anak sediakan utk anak saudara atau pon diri sendiri. Jangan last minute bila da kene baru nak carik. Lambat nanti baik.. Cuti tahun ni cuti panjang, clinic pon tutup lama tau. Save la duit registration ke hospital tu dengan melabur beli balm Tasneem Naturel ni. Tak rugi, insyaallah.


Satu balm ily guna untuk lima orang ahli keluarga ily, boleh tahan 2-6 bulan. Cepat tau order, abang postman pon cuti gak tau.

PM ily, WhatsApp ily, order online di website ily pon boleh. Insyaallah sampai sebelom Raya. Ramadhan Mubarak semua! Semoga hari Ramadhan sebelom ni diberkati Allah. Insyaallah Amin.


Leave a comment